Belediye’den Biyosidal mücadele eğitim semineri

20 Ocak 2016 Çarşamba

Çorum Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından vektörle (sinek, haşere vb.) mücadele programı doğrultusunda bir seminer düzenlendi.

Tıbbi teknologAlişan Güldoğan, verdiği seminerde vektörle (sivri ve karasinek vb.) mücadelede kullanılan biyosidal ürünler, toplum ve çevre sağlığını tehdit eden vektör canlılarla mücadele yöntemleri, vektörel mücadelede kullanılan araç ve ekipmanlar, kullanıcı ve toplum sağlığı yönünden güvenlik tedbirleri ile açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Temizlik İşleri Müdürü İdris Özyılmaz, Park ve Bahçeler Müdürü Eyüp Aytekin, Veteriner İşleri Müdürü Mustafa Kalın ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü`nden temsilcilerin de katıldığı seminere katılanlar konu ile ilgili soru ve görüşlerini de belirtme imkanı buldu.

Vektörle mücadelede halkı bilinçlendirmek çok önemli

Vektörle mücadelede biyosidal ürünlerle yapılan kimyasal mücadelenin çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar nedeniyle en son uygulanması gereken yöntem olduğunu belirten Alişan Güldoğan, halkın ve ilgili kuruluşların mücadeleye katılımının sağlanması ile yapılacak topyekün bir mücadelenin daha verimli sonuçlar ortaya çıkaracağını söyledi.

Bu konuda halkı bilinçlendirmek amacıyla broşür, billboard gibi tanıtım materyalleri hazırlanmasının vektörle mücadele için önemli olduğunu kaydeden Güldoğan, “Vatandaşlarımız, çöplerini poşete koyarak ağzı kapalı bir şekilde çöp konteynerine koymalı ve konteyner kapaklarını kapalı tutmalıdır. Gübre olarak kullanılacak hayvan dışkılarının beton çukurlarda ya da biriktirme havuzlarında toplanması ya da yığın haline getirilip üzeri toprak veya kireçle örtülmesi sağlanmalıdır.Sivrisinekler durgun sularda ürediği için saksı, lastik, bidon gibi malzemelerin su dolu bir şekilde etrafa bırakılmaması sulama ve süs havuzlarının düzenli bir şekilde tahliye edilmesi gerekmektedir. Açığa akan fosseptiklerin kapalı sisteme bağlanması konusunda ilgili kuruluşlara haber verilmesi gerekmektedir. Çevrelerinde vektör(karasinek, sivrisinek vb.) üreme kaynağı olarak gördükleri alanları Temizlik İşleri Müdürlüğüne bildirmeleri konularında duyarlı olmalıdırlar”; dedi.