Belediye bütçesinin %65'i yatırıma

8 Kasım 2016 Salı

Belediyemizin 2017 yılı bütçesi Belediye meclisinde görüşülerek kabul edildi. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü başkanlığında toplanan meclis, 2017 yılı bütçesi hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporu müzakere ederek kabul etti.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, bütçenin detayları hakkında meclis üyelerine açıklamalarda bulundu.Belediyenin 2017 yılı bütçesinin 540 milyon lira olduğunu dile getiren Başkan Külcü, bütçenin yüzde 65’inin yatırım, yüzde 35’inin ise cari giderlere ayrıldığını söyledi. Bütçe hakkında yapılan müzakerelerin ardından müdürlüklerin bütçeleri tek tek oylanarak kabul edildi.

Bütçenin bir yatırım bütçesi olduğunun altını çizen Başkan Külcü, “540 milyon TL’nin 340 milyon TL’si yatırımdır. Yani yüzde 65’e yakını yatırıma harcanacak. Bu ne demek; Bütçemizin 2/3’ü, eski borçlar, faiz giderleri, personel maaşı, boya badana, kırtasiye, elektrik, doğalgaz, SSK Primleri, tamirat -tadilat, araç alımı ve kiralanması gibi cari giderler için kullanılmayacak. Bundan her arkadaşımızın gurur duyması heryerde onurla şerefle söylemesi lazım” dedi.

Mali disiplini dikkatle takip edeceğiz

Geçmiş dönemlerde de finansman bütçesini yaparken bir takım eleştirilere maruz kaldıklarını ve aynı eleştirilerin şimdi de yapıldığının altını çizen Başkan Külcü,”Bütçe disiplinini bozacak, mali yapımızı kontrol etmemizi, yönetmemizi zorlaştıracak bir duruma da asla müsaade etmeyeceğiz. Yatırımlarımız hususunda da kararlıyız ama mali disiplini de dikkatli takip edeceğiz.” dedi.

Gelir getiren projeler hayata geçiyor

Belediye bütçesini güçlendirmek için sürekli de bir arayış içinde olduklarının altını çizen Başkan Külcü, “Gelirlerimizi artırmak için hukuken var olan bütün haklarımızı ve yetkilerimizi kullanıyoruz. Tahakkuk eden alacaklarımızı tahsil konusunda titizlikle çalışıyoruz. Cari gider olarak değerlendirilecek harcamalarda tasarruflu hareket ediyoruz.

Bahabey – Binevler su hattında yaptığımız yenileme ile elektrik giderlerini azalttık. Park ve bahçelerde otomatik sulama sistemlerine geçtik. 3 vardiya çalışan kiralık araçlarda yeni bir düzenleme yaptık. Göreve geldiğimizde temizlik araçları ve iş makinalarını kira öder gibi aldık. Yaptırdığımız Rüzgar Enerjisi Santrali ile elektrik ihtiyacımızı karşılayacağız. Tesis 5 – 6 yılda kendini amorti edecek. Sonrasında, 15 -20 yıl arasında belediyemizin tüm elektrik giderini karşılayacak. Bu da yıllık 5 – 6 milyon TL’lik bir gelir demektir. Uygun bir yerde GES yatırımı yani Güneş Enerjisi Yatırımı yapmak istiyoruz. Çöp döküm sahamızda bir çalışmamız var. Atıklardan enerji üretimi için 2017’de ihaleye çıkacağız. Koçhisar Barajından gelecek isale hattı üzerine de HES yani Hidroelektrik Santrali yapacağız. Bu da 51 km’lik hat üzerindeki, bütün terfi pompalarının enerji giderini karşılayacak. Böylece hem enerji yatırımcısı olarak gelir elde edeceğiz hem de ülke kaynaklarının geliştirilmesine katkı sağlamış olacağız” dedi.

Ne söz vermişsek fazlasıyla yaptık

2009 ve 2014 yıllarında yapılan Mahalli İdareler seçimleri için hazırlattıkları ve vaatlerin yer aldığı kitapçıkları meclis üyelerine gösteren Başkan Külcü, “2009 seçim kitapçığı boşa yazılmadı. Hukuki nedenlerden dolayı yapamadıklarımız dışında ne yazdıysak yaptık. 2018 sonuna ise inşallah, 1-2 tanesi hariç hepsi bitmiş olacak.

Yöneticilerin, siyasetçilerin halk nezdindeki güvenilirliği, itibarı, verdikleri sözü tutup tutmaması ile ölçülür. Siyaseti güçlendirecek ya da zayıflatacak olan tutum da budur.

Hamdolsun biz de bu konuda iyi sınav verenlerdeniz. Ne aldanan olduk, ne aldatan olduk. Ne söz vermişsek onu yaptık. Daha da fazlasını yaptık. Yapmaya da inşallah devam edeceğiz. 2017 yılı bütçesi belediyemize, hemşehrilerimize ve Çorum’a hayırlı olsun” dedi.