BAŞKAN KÜLCÜ, ENGELLERİ AŞMAK İÇİN ALMANYA'DA

15 Mart 2013 Cuma

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve beraberindeki çalışma grubu Almanya`da engellilere yönelik incelemelere başladı.

Almanya`nın Nürnberg şehrinde 14-17 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan engellilerin istihdamına yönelik araç, ekipman ve iş makinelerinin sergilendiği fuara katılmak ve Almanya`daki uygulamaları yerinde inceleyen Başkan Külcü`ye Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Nurettin Karakaya, Sosyal Yardım İşleri Müdürü Cengiz Özkader, Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Ömer Maz ve Özkan Balcı eşlik etti.

Engellilere yönelik fuara katılmadan önce bir dizi ziyaretlerde bulunan Başkan Külcü ve beraberindeki heyet Nürnberg`de engellilerin istihdama kazandırılması amacıyla açılan atölyeleri gezerek yetkililerden bilgi aldı. Külcü ve beraberindekiler Almanya`da 60 yıllık bir geçmişe sahip olan ve devlet destekli olarak engelli bireylere hizmet veren Lebenshilfe (Hayata Destek) Vakfı`nda sürekli olarak 190 engelli vatandaşa istihdam ve eğitim olanağı sağlayan ve 19 yıldır hizmet veren Pegnitz werkstatten atölyesinde gün boyu incelemelerde bulunan Başkan Külcü, geziler esnasında engelli vatandaşların istihdam edilebilirliği konusunda oldukça fazla başarı sağlandığını gördüklerini ifade etti. Birçok uluslararası firmanın bu atölyelerden çıkan ürünleri müşterilerine sunduğunu belirten Başkan Külcü, atölyelerde çalışan engellilerin istedikleri takdirde katkılarının olabileceği bilincini engelli bireylerde gördüklerini ve özgüvenlerinin çok yüksek olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Nürnberg’deki engelli atölyelerinde 1500’ün üzerinde engelli vatandaşın istihdam edildiğini ifade eden merkez yöneticisi Jurgen Gerth, engelli vatandaşların çeşitli alanlarda faaliyetlerde bulunduklarını, bunlar arasında yemek pişirme, kuru temizleme, ambalajlama, elektro teknik faaliyetleri, baskı ve çok çeşitli montaj işleri olduğunu vurguladı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve beraberindekiler Nürnberg ziyaretinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Nürnberg temsilciliğini de ziyaret etti.

Nünberg`deki engelli atölyeleri gezdikten sonra Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Nurettin Karakaya, Sosyal Yardım İşleri Müdürü Cengiz Özkader, Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Ömer Maz ve Özkan Balcı`nın katıldığı ziyarette Nurnberg MUSIAD Başkanı İsmail Satır, faaliyetleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Nurnberg’de 1000’in üzerinde işletmeye sahip olan Türk girişimci ve işadamlarının Nürnberg’de hizmet ve üretim sektörüne yönelik önemli faaliyet gerçekleştirerek büyük başarılara imza attıklarını söyleyen İsmail Satır, engelli atölyelerinde çok sayıda Alman vatandaşı Türk’ün eğitim gördüğü ve istihdam edildiğini ifade etti.

İsmail Satır, günün anısına Başkan Külcü`ye faaliyetlerinin yer aldığı bir kitapçık hediye etti