BAŞKAN KÜLCÜ, ALMANYA’DA ENGELLİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMASINI TAMAMLADI

19 Mart 2013 Salı

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Almanya’nın Nürnberg şehrinde katıldığı 14-17 Mart tarihleri arasında düzenlenen engellilerin istihdamına yönelik fuarın çok verimli geçtiğini söyledi.

Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Nurettin Karakaya, Sosyal Yardım İşleri Müdürü Cengiz Özkader, Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Ömer Maz ve Özkan Balcı`nın da eşlik ettiği gezide engellilere yapılan çalışmaların Almanya’daki uygulamalarını yerinde inceleyerek Almanya`da bulunan Başkan Külcü ve ekibi, ziyaretlerini tamamladılar.

Yoğun bir program dahilinde çalışma ziyaretleri gerçekleştiren Belediye Başkanı ve beraberindeki çalışma ekibi engelli atölyelerinin yerinde incelenmesinden sonra bu alanda dünyadaki ender fuarlardan biri olan Werkstätten:Messe “Engellilerin mükemmellik, kalite ve verimliliklerini göstermek için engelli atölyeleri”; isimli fuarı da gezdi. Almanya`nın 14 farklı eyaletinden 100`e yakın şehirden çeşitli engelli atölyelerin katılarak ürünlerini sergilediği fuarda engelli bireyler tarafından üretilen ürünler ve bu ürünlerin üretildiği makine aksamları hakkında detaylı bilgiler alan Başkan Külcü ve beraberindekiler, engelli vatandaşların makineleri kullanım şekilleri hakkında da bilgiler aldı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Almanya seyahatiyle ilgili yaptığı açıklamada engellilerin yeterli eğitimle neler yapacağını gördüklerini bunun yanında engelli bireylerin hayata katılımının ne kadar kolayca yapılabildiğini gördüklerini ifade etti. Külcü, “Gelişen teknoloji ile birlikte hemen hemen her sektör için engellilerin kullanabileceği makineler üretilmiş ve kullanıma sunulmuş. Engellilerin istihdamında karşılaşılan sorunlar, istihdam edilen engelli bireyler için devletin ayırdığı kaynaklar, atölyelerdeki insan kaynağı yapısı, özel sektörle kurdukları iletişim, ürettikleri ürünlerin pazarlaması gibi konularda görüş alışverişinde bulunduk.”; dedi.

Fuar boyunca kendilerine eşlik eden Lebenshilfe (Hayata Yardım Vakfı) Genel Müdürü Rainer Schmidt`in verdiği bilgileri de dikkatlice dinleyen Çorum ekibi, Schmidt`e kendilerine gösterdikleri yakınlık ve yardımseverlik nedeniyle teşekkür ettiler. Schimdt, 1200 engelli bireyin engellilere yönelik yaptıkları faaliyetler ve atölyelerdeki sistemler hakkında bilgi vererek engellilerin ekonomiye olan katkılarından bahsetti.

Çorum ekibine, Almanya`daki Türk kökenli işkadınlarından Ekip International Ajansı`nın sahibi Gül Keskinler de eşlik etti.

Akşam yemeğinde bölge işadamları ile bir araya gelindi

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Nurettin Karakaya, Sosyal Yardım İşleri Müdür Cengiz Özkader, Kalite Yönetim Temsilcisi Ömer Maz ve Özkan Balcı, Almanya`da Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.

Başkan Külcü, Türk işadamlarına gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür ederek, “Sosyal Belediyecilik alanında yaptığımız çalışmalarla ülkemizde adından sıkça söz ettiren belediyelerden birisiyiz. Engelliler ve dezavantajlı kesimlere yönelik yaptığımız çalışmaları daha da geliştirmek ve bu uygulamaları Çorum`da da hayata geçirmek istiyoruz.”; dedi.

Başkan Külcü, Nürnberg`teki iş adamlarıyla görüş alış verişinde bulunduklarını, Türk işadamlarının problemleri hakkında istişare ettiklerini dile getirdi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve beraberindeki heyet Nürnberg şehrinde Türk okullarından Meşale Türk Okullarını da ziyaret etti. Okul Müdürü Orhan Ayhan`dan bilgi alan Çorum Ekibi, okulda incelemelerde bulundu. Ayhan, 64 kişinin eğitim gördüğü okulun Teknik Okul statüsünde olduğunu ve sonradan anaokulu ve orta öğretim bölümlerinin de oluşturulduğunu söyledi.