Akşemseddin Camii'ne Kâbe örtüsü

21 Ekim 2017 Cumartesi

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Mekke’den özel olarak getirttiği Kâbe örtüsünü Akşemseddin Camii’ne hediye etti.

Cuma namazı sonrası düzenlenen programla Çorum Müftüsü Dr. Ahmet Akın’a teslim edilen Kâbe örtüsü tekbirler eşliğinde ziyarete açıldı.

Belediye Başkan Yardımcıları Alper Zahir ve Ahmet Yabacıoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Ersoy, Akşemseddin Camii ve Kuran Kursları Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Celal Alegöz, Cami Görevlileri Zeki Kanbur, Sefa Kırçı ve Ferhat Burhanoğlu’nun da hazır bulunduğu programa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Üzerinde Allah-u Teala’nın ‘Rahman’ ve ‘Rahim’ isimlerinin yazılı olduğu örtünün minber üstünde ya da cami içinde belirlenecek bir yere asılacağı belirtildi.

KÂBE’NİN KOKUSU ÇORUM’A TAŞINDI

Talep üzerine özel olarak getirttikleri Kâbe örtüsü hakkında bilgi veren Muzaffer Külcü, “Beytullah’ın örtüsünden bir parçanın Akşemseddin Camimiz’de bulunmasının, buradaki maneviyatı güçlendireceğini düşündük” dedi.

Akşemseddin Camii’nde yerini alan hediyenin Kâbe’ye duyulan muhabbetin göstergelerinden olduğunu belirten Başkan Külcü, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Akşemseddin Camimiz’in tamamlanıp ibadete açılmasından sonra gerek cemaatimizin, gerek cami görevlilerimizin gerekse Dernek yöneticilerinin Kâbe’nin örtüsünden bir parçanın da ibadethanede bulundurulması hususunda talepleri olmuştu.

Her yıl yenilenen Kâbe örtüsünün dünyanın dört bir yanından büyük talep görmesi nedeniyle tüm camilere dağıtımı mümkün olmuyor. Biz de Beytullah’ın örtüsünden bir parçanın Akşemseddin Camimiz’de bulunmasının, buranın maneviyatını güçlendireceğini düşündük. O örtüdeki özel kokuyu, Kâbe’deki hazzı yerinde yaşamak tarifi zor ferahlık veren bir duygudur.

Cennet mekan Abdulhamid Han, Medine’ye giden dostlarından oradan bir avuç toprak getirmelerini ister. O kişiler dönerken isteği unuturlar. Rivayet odur ki, Medine’nin biraz daha dışından bir yerden toprak alıp Padişaha götürürler. Abdülhamid Han, getirileni koklar ve ‘Bu toprak Peygamber kokmuyor’ der. Biz dinimize, Peygamberimize, Kâbe’ye böyle bir muhabbet besliyoruz. Yıllar sonra aynı duygu ve muhabbeti nesilden nesile aktaran bir milletin evlatlarıyız. Bu duygular içinde Beytullah’ın örtüsünden bir parçanın Akşemseddin Camimiz’in içinde bulunmasını arzulamıştık. Hamdolsun Rabbim nasip etti. Kâbe’deki o kokuyu bugün cemaatimiz burada koklama imkanı buldu.

Mekke’de yaşayan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nı temsilen görev yapan Çorum Müftülüğü personeli hemşehrimiz Ahmet Daştanbek hocamıza da Kâbe örtüsü teminindeki desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. Allah kendisinden razı olsun.”

BAŞKAN KÜLCÜ’YE TEŞEKKÜR

Müftü Dr. Ahmet Akın, Kâbe örtüsünün Akşemseddin Camii’ne getirilmesindeki gayretlerinden dolayı Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye teşekkür etti.

“Yer yüzünde Allah için yapılan ilk binalardan biri olan Kâbe-i Muazzama’yı örten örtü de inancımıza göre mübarek sayılmıştır” diyen Ahmet Akın, örtünün tarihçesinden bahsetti.

300-400 kişilik bir emeğin ürünü olan örtünün ipekten dokunduğunu anlatan Müftü Akın, üzerindeki yazıların da altın ve gümüş işleme olduğunu söyledi.

Müftü Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“48 parçadan oluşan Kâbe örtüsünde 120 kiloya yakın altının kullanıldığı belirtiliyor. Suudi Arabistan yönetimi tarafından yılda bir kez yenilenen örtü, hac döneminde değiştiriliyor. Eski örtü ise dünyanın çeşitli yerlerine ve devlet büyüklerine hediye olarak gönderiliyor.

Kabe-i Muazzama’nın kokusu burada hisseden kardeşlerimizin yerinde de ziyaret etmeleri için dua ediyoruz. Cenab-ı Hakk, Kâbe’ye, Peygamberimize olan bu muhabbetimizi daim eylesin. Bu güzel hediye için vesile olan Belediye Başkanımız’a da tekrar teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun.”

Akşemseddin Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Celal Alegöz ise 1986 yılında umreye gittiğini ve Sefa ile Merve Tepeleri arasından getirdiği taşları cami inşaası sırasında kubbeye koyduklarını söyledi.

Kutsal topraklardan getirilen hediyelerin Akşemseddin Camii’nde yerini almasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Celal Alegöz, Kâbe örtüsü armağan eden Belediye Başkanı Külcü’ye teşekkür etti.