26°C parçalı bulutlu

26°C parçalı bulutlu

Akıllı Şehir İçin Yol Haritası projesi açılış toplantısı yapıldı

8 Mart 2019 Cuma

Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Macaristan’dan Szarvas Belediyesi ve Litvanya’dan Telsiai Belediyesi işbirliği ile “Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında hazırlanan ‘Akıllı Şehir İçin Yol Haritası (A Roadmap For Smart City)’ projesiyle değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Anitta Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Belediye Başkanı Zeki Gül, Litvanya Büyükelçisi Audrius Brüzga, Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Yabacıoğlu ve Alper Zahir ve kamu kurumlarının yöneticileri katıldı. Akıllı Şehirler İçin Yol Haritası toplantıya Avrupa Birliğine bağlı üye ülkelerden de Macaristan Szarvas Belediye Başkanı Mihly Babk ve Litvanya Telsiai Belediyesinden oluşan heyet katıldı.

Önümüzdeki aylarda uygulanacak olan çalışmaların konuşulduğu toplantıda Proje Koordinatörü Ömer Maz, Akıllı Şehirlerle ilgili sunumu izletti. Sunumda Projede izlenecek yol haritasının yanı sıra ülkeler arasında oluşacak iş birliğinden ve bu işbirliğinin sağlayacağı faydalar hakkında bilgeler verdi.

BU PROJELERE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

Projeye ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Zeki Gül konuşmasında Hititlerin Başkenti olan Çorum’u cazibe merkezi haline getirmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Şehrin tanıtılması adına yapılan işbirliğine önem verdiklerini belirten Zeki Gül, “Dünyanın sayılı medeniyetlerinden Hititlerin merkezi olan Çorum’u, “bölgenin cazibe merkezi yapma ve Çorum’u marka kent haline getirme” vizyonu ile hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün başlangıç toplantısını gerçekleştirdiğimiz “akıllı şehir İçin yol haritası” projesi de bunlardan bir tanesidir. İnanıyorum ki bu projeler artarak devam edecek ve şehrimize katma değer sağlayacaktır. Dünya da belediyecilik hizmetlerinin gittiği yön, çok yönlü ve entegre çalışan hizmetlerin geliştirilmesidir. Bunun için de genel bir ifade altında bu tarz hizmet üreten şehirler akıllı şehirler olarak tanımlanmaktadır. Bu proje “Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında hazırlandı ve hibe almaya hak kazandı. Programın önemli amacı Avrupa birliğine üye ülkelerin şehirleri ile aday ülke konumundaki Türkiye’nin şehirleri arasında deneyim paylaşımı yaparak yeni iş birlikleri geliştirmesidir. Bu iş birlikleri birbirimizi tanıma ve anlama konusundaki faydası ile Avrupa Birliği üyeliği hedefinin gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır.  Bu alanda iş birliği yaptığımız Avrupa Birliği ülkelerinden Litvanya’dan Telsiai Belediyesi ve Macaristan’dan Szarvas Belediyesi bizim proje ortağımız. Ben her iki Belediyemizin yetkililerine, ülkelerin değerli yöneticilerine bu konudaki gayretlerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Ben projemizin şehrimiz başta olmak üzere, paydaşlarımızın hepsine de hayırlı olmasını temenni ediyorum. İş birliğimizin insanlarımız güzel işlere vesilece olacağına yürekten inanıyorum. Bu projenin hazırlanmasında, hayata geçmesinde, uygulanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Şehrimize gelen tüm misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyor, burada hazır bulunan kıymetli katılımcılara çok teşekkür ediyorum” dedi.

ÜLKEMİZ ZOR ZAMANLARDAN GEÇTİ

Toplantıda konuşma yapan Macaristan Szarvas Belediye Başkanı Mihly Babk ülkesinin zor zamanlar geçirdiğini belirterek kendilerini gelişmesine yardımcı olacak her türlü projeye açık olduklarını belirtti. Projeye ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Zeki Gül’e teşekkür eden Başkan Mihly Babk “Biz, tarihimiz boyunca çok savaşlara gittik. Ama buna rağmen kültürümüzü korumaya çalıştık. Ülkemiz ilimiz hakkında paylaşacak çok şeyimiz var. Yaşadığımız savaşların ardından sağlam ve etkili bir belediye sistemine sahip olduk. Ziraat ve bank sistemi ile ilgili çalışmalara başladık. Bu da bizlere katkı sağladı. Bu proje sayesinde ülkeler, belediyeler ve halklar arasında ilişkiler kurulabilir. Bu gelişme programda küçük bir parça ama bu küçük parçalar büyüyerek katkı sağlayacaktır. Bu projeye bizleri dahil eden proje yönetimine ve bizleri Çorum’da çok iyi ağırlayarak ev sahipliği yağan Belediye Başkanı Zeki Gül’e teşekkür ediyorum” dedi.

UMARIM AKILLI ŞEHİRLER OLARAK ANILIRIZ

Litvanya Büyükelçisi Audrius Brüzga ise yaptığı konuşmada projenin önemine değinerek bu proje sayesinde hem Çorum’un hem Telsiai’nin hem de Szarvas Belediyesi’nin akıllı şehirler olarak anılmasını ümit ettiğini belirtti. Litvanya Büyükelçisi Audrius Brüzga “Belediyelerin güç birliği kurmasını önemsiyoruz ve akıllı şehirler için akıllı projeler hazırlamayı içtenlikle karşılıyorum. Gerçekten de akıllıca bir hareket. Çünkü sizler şehir planlaması ve bunun gelişimi için yeni ve kapsamlı konseptler kullanmaya karar verdiniz. 21.yüzyılda sürdürülebilir gelişimler, ileri teknoloji kullanımı, akıllı çözümler ve çok sayıda paydaş, işletme ve akademi dahil olmak üzere geniş bir iş birliği olmadan hayal dahi edilemez. Hitit Üniversitesi ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu projede aktif olması son derece önemli. Bu proje vesilesiyle Litvanya ve Macaristan’dan gelen dostlarımın Çorumlu dostlarımızla bir araya gelmesi bizleri son derece mutlu etti. Kapanış toplantısında Çorum’un bu proje sayesinde çok büyük bire gelişim sağlayacağını ümit ediyorum. Belki de bu projenin ardından Çorum “Akıllı Çorum”,  Telsiai “Akıllı Telsiai”, Szarvas ise “Akıllı Szarvas” olarak anılacaktır. Bizlere ev sahipliği yapan Valiliğe, Çorum Belediyesine, Hitit Üniversitesine ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyorum” dedi.

Akıllı Şehirler İçin Yol Haritası programı kapsamında Çorum’a gelen Litvanya Telsiai Belediyesi yetkilisi Eva Stonkevičienė ise şehirleri hakkında sunum yaptı. Eva Stonkevičienė sunumunda hem Litvanya hem de Telsiai Belediyesi hakkında bilgi vererek hazırladıkları projeleri anlattı.

Foto Galeri