AİLE EĞİTİM MERKEZİNDEN DİYABET SEMİNERİ

6 Nisan 2012 Cuma

Belediyemiz Aile Eğitim Merkezi tarafından Diyabet (Şeker Hastalığı) konulu bir seminer verildi.

Çorum Belediyesi Velipaşa Konağı Kadın Kültür ve Sanat Merkezi`nde düzenlenen Diyabet konulu semineri Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Betül Özseçer verdi.

Büyük ilgi gören seminerde Zehra Betül Özseçer, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin tedavi yöntemleri hakkında ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Diyabetin dünya da bilinçsiz beslenme ve aktivitenin azalmasına bağlı olarak, gün geçtikçe arttığını belirten Zehra Betül Özseçer, “Diyabet toplumumuzda en çok görülen ve birçok hastalığı da tetikleyen hastalıklardan biridir. Bu hastalığı kontrol altında tutulabilmek için tedavi süreci iyi bilinmelidir. Tabi bu bir toplum bilincine dönüştürülmeli ve insanlar daha da bilgilendirilmelidir” dedi.

Türkiye`de diyabet hastalığı konusunda bilgiler aktaran Özseçer, “Türkiye’de 3.2 milyon klinik diyabetli hasta bulunmasına rağmen çok az sayıda endokrin uzmanı bulunmaktadır. Buda binlerce diyabet hastasına 1 doktor düştüğü anlamına gelmektedir. Bu nedenle bizim ülkemizde diyabet kötü bir şekilde tedavi edilmektedir. Bir Türkiye`de yapılan bir araştırmada diyabetli hastanın insüline başlama zamanı ortalama 9.6 yıl olarak çıkmıştır. Aynı çalışmada insüline başlandığı zaman organ hasarları incelendiğinde hastaların %72 sinde makroanjiyopati adı verilen damar hasarı, hipertansiyon, diyabetik ayak gibi bozuklukları görülmüştür”; dedi.

Özseçer, “Diyabet her yaşta ortaya çıkan bir hastalıktır. Ortaya çıktığı zaman bilinen tedavisi yoktur. Mevcut tedaviler ancak hastalığın organ hasarı yapmasını önlemek içindir. Bunda en önemli neden 21.yüzyılın bizim gündemimize getirdiği yeni hayat modelidir”; dedi.