32°C parçalı bulutlu

32°C parçalı bulutlu

66 YIL SONRA AŞIK ATTIĞI SOKAKLARA GERİ DÖNDÜ

12 Temmuz 2011 Salı

Nazi zulmünden kaçarak Çorum’a yerleşen Cornelius Bischoff, yıllar sonra ikinci vatanı olarak tanımladığı Çorum’a geldi. 1939 yılında, Nazi zulmünden kaçtıktan sonra geldiği Çorum’da yaşadığı ev ve sokakları gezen Bischoff, eski hatıralarını tazeledi.

Beraberinde kızı Simone Bischoff, yeğeni Ethel Rizo ve “Haymatlos-Dünya Bizim Vatanımız” isimli kitabın yazarı Kemal Yalçın ile birlikte Çorum’a gelen Cornelius Bischoff, ilk olarak Devane semtinde eskiden yaşadığı evi gezdi. Ziyarette duygusal anlar yaşayan Cornelius Bischoff, evin odalarını tek tek gezerek anılara daldı. Bischoff, daha sonra beraberindekilerle çocukluğunun geçtiği ve arkadaşlarının bulunduğu Alaybey Sokak’a geldi. Bischoff ve beraberindekilere, Araştırmacı Yazar Abdulkadir Ozulu ile çok sayıda gazeteci eşlik etti.

Çocukluğunun geçtiği sokakta birçok arkadaşının bulunduğunu belirterek yakın arkadaşlarının isimlerini tek tek sayan Bischoff, her akşam haberleri radyodan toplu halde dinlediklerini söyledi.

O tarihlerde her evde radyonun bulunmadığını, gazetelerin birkaç gün sonra şehre ulaştığını anlatan Cornelius Bischoff, “Arkadaşlarımızla toplu halde haberleri dinledikten sonra şarkı ve türküler başlardı. Hep birlikte Belgrad Radyosu’ndan Lili Marlen türküsünü dinlerdik. Bir de Safiye Ayla’yı dinlerdik. Çok güzel bir türküsü vardı” dedi.

Bischoff, gazetecilerin “Yıllar sonra çocukluğunuzun geçtiği sokaklar sizi heyecanlandırdı mı, şu anda ne hissediyorsunuz” sorusuna, “Ben bu sokaklara yabancı değilim. Vatansız insan yoktur, yurtsuz insan vardır. Burası benim vatanım. 66 yıl sonra da olsa çocukluğumun geçtiği sokakları görmek beni mutlu etti, eski günlere götürdü” diye konuştu. Türkçe’yi ana dili olarak gördüğünü, hem Türkçe’yi, hem de Almancayı çok iyi derecede kullandığını sözlerine ekleyen Bischoff, Yaşar Kemal’in romanlarını Almancaya çeviren kişinin de kendisi olduğunu kaydetti.

Gezdiği Alaybey Sokağı’nda o günlere ait anılarını da anlatan Cornelius Bischoff, bir ara hüzünlendi. Yaşlı Alman, “En çok da aşık oynardık. Mahallenin çocuklarıyla o zamanlar ıssız olan bu sokakta çok aşık attım” dedi. Bischoff, beraberindekilerle daha sonra, eğitim gördüğü ve ibadet ettiği binayı ziyaret etti. Şu anda dershane olarak kullanılan 3 katlı tarihi binayı ve bahçesini gezen Bischoff, bahçede bir süre dinlenerek bina ile ilgili anılarını paylaştı.