150 yıllık Velipaşa Hanı, Belediyemiz tarafından restore edilecek

28 Ocak 2015 Çarşamba

Belediyemiz, 150 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi Velipaşa Hanı’nı restore ettirecek.

Çorum Belediyesi ve Velipaşa Vakfı arasında imzalanan protokolle Çorum’un en değerli kültür varlıkları arasında yer alan tarihi han 35 yıllığına Çorum Belediyesi’ne kiralandı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Veli Paşa Vakfı Başkanı Şevket Velipaşaoğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu’nun da katıldığı imza töreni, Turgut Özal İş Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Başkan Külcü, imza töreninde yaptığı konuşmada Velipaşa Hanı’nı emanet olarak gördüklerini, taşımış olduğu özellikler itibariyle gelecek nesillere ulaştırılması gereken bu esere sahip çıktıklarını söyledi.

Başkan Külcü, Çorum’da korunması gerekli ne kadar tarihi kültürel varlık varsa onların hepsinin yaşatılması için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya çalıştıklarını söyleyen Külcü, “Tarihi ve kültürel değerlerin yaşatılması için yapılan çalışmaları bir görev ve mesuliyet olarak görüyoruz. Ondan öte kamu yöneticiliğimiz ve belediye başkanlığımızdan dolayı bir sorumluluğumuz varsa bu eserlerin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Bu binalar dün ile yarın arasında köprü vazifesi gören binalar. Geriye dönüp baktığımızda bu şehirde korunması gereken çok sayıda eser vardı. Geleneksel Çorum evlerinin birçoğu yıkıldı. Sınırlı sayılı eserimiz kaldı. Bunları da korumak zorundayız.” dedi.

Velipaşa Hanı’nın yapıldığı dönem itibariyle Osmanlı mimarisinin bütün karakteristik özelliklerini bünyesinde barındırdığını anlatan Külcü, “Mimari açıdan geleneksel Çorum evlerinde gördüğümüz tüm figürleri orada görüyoruz. Hanın içerisinde üç katlı bir bölüm var. Han’ın 100 yıl kadar otel olarak kullanıldığını görüyoruz. Son yıllarda nasıl kullanıldığı malumunuz. İçeride bir market dışarı da dükkanlar var. İşyeri sahipleri de ecdadyadigarı eserin yaşatılması için üzerine düşen görevi yapacak. Restorasyon çalışmasını yaparken handa ne varsa hepsini orijinal hale getirmek için çalışacağız.” dedi.