4 yılda 19 projeye 206 bin TL destek

Çorum Belediyesi ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde yürütülen “Çorum İçin Bir Projem Var’ projesinin 4. Dönem imza töreninde konuşan Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum Belediyesi olarak 4 yılda 19 proje ile sözleşme imzaladıklarını ve toplam 206 bin TL destek verdiklerini açıkladı.

Çorum Belediyesi ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde yürütülen “Çorum İçin Bir Projem Var” programı kapsamında 4.dönem için kabul edilen 9 yeni proje için imza töreni düzenlendi.

İmza töreninde konuşan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Hitit Üniversitesi’nin artık potansiyelinin kullanılması gerektiğine dikkat çekerek; “Kırmızı plakaların arkasında, konuşulmayan, ulaşılmayan üniversite hoca tipolojisinden artık halkın içinde olan ve halkın sorunları ile dertlenen ve bu derdi çözmek için uğraşıyoruz. 7 yıldır biz bu anlayışla Hitit Üniversitesi’ni bu hale getirdik” dedi.

ALKAN; ‘800 HOCA ÇORUM İÇİN BÜYÜK BİR FIRSATTIR’

Üniversitede 800 tane öğretim elemanı olduğunu belirten Alkan, 800 akademisyenin Çorum için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak; “Artık her ilimizde bir üniversite var. Bu üniversitelerin amaçlarından bir tanesi eğitim faaliyetleri dışında üniversitelerimizde bulunan beyin gücü ve AR-GE’nin üretime dönüştürülmesi ve toplumun sosyal ve kültürel anlamda faydalanmasıdır. Üniversitemizde 800 öğretim elemanımız var. Bu rakam tüm kamu kurumları için büyük bir fırsat. Çorum’da 800 tane danışmanımız var. Hitit Üniversitemizin artık potansiyelinin kullanılması gerekiyor.” diye konuştu

2014 yılında hayata geçirilen proje ile Çorum’un problemlerinin çözümü, sosyal kültürel hayatın geliştirilmesi, vatandaşların hayat standartlarının iyileştirilmesi ve benzeri amaçlarla Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesi arasında protokol imzaladıklarını belirten Gül, “5393 sayılı bir belediye kanunumuz var. Bu kanun belediyelerin görev ve sorumluluk alanlarını tanımlayan bir kanun.  Bu yasada belediyenin sorumluluk alanına giren konularda araştırma projeleri üretmek ve bu üretilen projeleri uygulamak gibi sorumluluklarımız var. Biz de Çorum Belediyesi olarak, yasaların izin verdiği konu ve alanlarda üniversitemiz ile 4 yıl önce imzaladığımız protokolle, birçok ortak çalışmaya imza attık.” dedi

2015 yılında 19 proje başvurusu yapıldığını, bu projelerden 4 tanesine sözleşme imzaladıklarını ve 3 projenin tamamlandığını belirten Gül; “2016 yılında 9 proje başvurusu yapıldı.  9 projeden 3 tanesine sözleşme imzaladık.  3 sözleşmeden 1 tanesi tamamlandı. 1 tanesi devam ediyor. 1 tanesi de feshedildi.  2017 yılında ise 8 proje başvurusu yapıldı. Bunlardan 3 tanesine sözleşme imzaladık. 1 tanesi tamamlandı. 2 tanesi ise devam eden bir proje. İnşallah onları da kısa sürede tamamlayacağız. Toplamda 10 akademisyen ile sözleşme imzalamış olduk.  5 proje tamamlandı.  3 projemiz devam ediyor.  2 projemizin de akademisyenlerimizin talepleri doğrultusunda sözleşmesi de feshedildi” diye konuştu.

PROJEYE 4 YILDA 206 BİN TL DESTEK

Bugüne kadar kabul edilen projelere 85 bin 267 TL’lik destek sağladıklarını kaydeden Gül, 4.dönem için 14 tane proje başvuru olduğunu aktararak; “Bu yıl için ise üniversitemizin fakülte ve bölümlerinden 14 başvuru yapıldı.  İlgili ekiplerimiz, uzmanlarımız talep edilen projelerle ilgili değerlendirmelerini yaptılar ve 9 projenin desteklenmesinin uygun olduğu kanaatine vardılar. Destekleyeceğimiz projeler daha çok kültür, edebiyat ve sosyal hizmetlerle ve al yapı, çevre sağlığıyla ilgili projeler. Biz desteklemeyi uygun bulduğumuz 9 proje için 121 bin 380 TL’lik bir mali destek sağlayacağız. Toplamda 206 bin 647 TL “Çorum İçin Bir Projem Var” çalışmasına harcamış olacağız” şeklinde konuştu.

‘GÜZEL BİR İŞ BİRLİĞİ OLDU’

‘Çorum İçin Bir Projem Var’ projesinin Çorum adına güzel bir iş birliği olduğunu dile getiren Gül; ‘Çorum İçin Projem Var’ konulu uygulamamızın ilerleyen dönemlerde daha geniş katılımla devam edeceğine inanıyorum. Bu konuda başvuruların giderek artacağına inanıyorum. Bu projemiz neticesinde ortaya çıkan fikirlerin, şehrimizin kültür, hayatına, sosyal hayatına katkı sağlayan önemli projelerle devam edeceğine inanıyorum. Belediye olarak, şehrimizin tüm kurumları, kuruluşları, dernekleri, vakıfları ile uyumlu bir çalışma ortamımız var, Bu şehir için projesi olan, şehrin kültür hayatına, sosyal hayatına katkı sağlamak isteyen kim varsa, Belediye olarak imkanlarımız ölçüsünde destek olmaya gayret edeceğiz. İnsanın gücünün belli sınırları olduğu gibi kurumların da gücü sınırlı. Kurumlarımıza  devletin bütün işlerini tek başına yürütemezler.  Bu yüzden kurumlar arasında iletişim olduğu gibi işbirliği de son derece önemli.  Çorum Belediyesi olarak kurumlar arasındaki iletişime bundan daha önemlisi kurumlar arası işbirliğini çok önemsiyoruz.  Yalnızca bulunduğumuz şehir için değil bu işbirliği devletimizin gelişmesi için gerekli olan bir zorunluluk. İnşallah bu çalışmalar bu işbirliğinin güzel örnekleri olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

23 Şubat 2018